Back to top

Al·legacions a Torralba o el model d'agroturisme a Menorca

Aquests dies passats s'ha exposat al públic el projecte d'agroturisme de Torralba, a Ciutadella, per a la seva declaració d'interès general. El GOB hi ha presentat al·legacions en entendre que hi ha aspectes de desvirtuen la idea de l'agroturisme.

Amb les activitats turístiques al camp es pretén, en principi, buscar un complement a la renda agrària, que permeti mantenir les activitats de gestió del camp de l'illa. Però en aquest cas, l'orientació sembla una altra, perquè es pretenen usar totes les edificacions existents per a destinar-les a usos turístics (uns 5.200 m3), de manera que no en deixen cap per a usos agraris, i anuncien que, més endavant, tramitaran la construcció de noves edificacions.

Així, a més de les cases existents, es pretén destinar a usos turístics 3 bouers, 6 estables, 2 magatzems, 1 païssa, 1 lleteria i 1 garatge. D'aquesta manera, amb el projecte actual, l'activitat agrària quedaria sense cap edificació de suport i l'agroturisme implicaria, de manera indirecta, haver de construir en el futur nous edificis al camp, sense aportar calendari.

El GOB ha demanat que es redueixin el nombre de places turístiques previstes i que una part de les edificacions existents puguin donar servei a les feines de gestió agrària. A les al·legacions presentades, es posa en dubte que el projecte respongui realment a un interès general, tal i com ara està plantejat.

La declaració d’interès general es pot atorgar a totes aquelles activitats que, respectant les limitacions dels usos que s’estableixin en els instruments d’ordenació territorial i urbanístics, transcendeixin els mers interessos individuals, siguin compatibles amb el grau de protecció de la zona i, en cas que suposin actuacions de construcció, edificació o instal·lació, resultin d’ubicació necessària en el sòl rústic per la seva vinculació funcional directa.

En general, l'activitat d'agroturisme es considera una oferta que pot ajudar a desestacionalitzar la temporada turística, al temps que es dirigeix a un segment de mercat de cert nivell adquisitiu i sensibilitat per l'entorn. Pot ser positiu si actua com un ingrés que permeti mantenir una activitat agrària responsable. Però en el projecte apareix més com una excusa per incorporar edificacions al sòl rústic.

Cal recordar que el territori on es vol operar està equiparat a ANEI i es troba dins la xarxa europea d'espais naturals amb la figura de Zona d'Especial Conservació per a les Aus.

El GOB lamenta que, una bona oportunitat per a l'illa com pot ser l'activitat agroturística, pretengui usar-se per fer simplement més creixement urbanístic al camp. Confia que el projecte sigui reconduït i que altres iniciatives similars que s'estan preparant estiguin més en sintonia amb l'esperit de Reserva de Biosfera.

Comentaris

AGROTURISMES

Per favor, mirau també el que volen fer a SON VELL, de Ciutadella, que transformen en hotel unes instal.lacions ramaderes per les que van obtener subvencions ara fa cinc anys

No descansem!

Gracies GOB i potser cal saber els llinatges dels que no saben estimar Menorca i només la volen per omplir .se de doblers ara!

Torrealba

Estic d´acord que teniu que preservar , els diners avui i son i demà no, la terra sempre es agraïda cuideu-la

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.