Back to top

Al·legacions a les prospeccions de petroli de Seabird

Un nou expedient de prospeccions sísmiques properes a les Illes Balears s'està tramitant en el Ministeri d'Indústria. El GOB ha presentat un escrit, durant el període de consultes, per fer constar alguns punts que caldria incorporar en la valoració ambiental de la iniciativa.

Aquest projecte preveu prospectar amb potents canons d'aire comprimit una àmplia zona del Golf de Lleó, entre les costes de Catalunya i Menorca, a càrrec de la companyia Seabird Exploration. El cas és especialment preocupant perquè aquesta empresa figura en un informe del Govern Balear com la presumpta autora, en abril de 2013, de prospeccions fetes sense autorització.

El GOB ha exposat davant el Ministeri la imperiosa necessitat de valorar els potencials impactes d'aquest projecte de manera conjunta amb els altres que es troben en tramitació a l'entorn de Balears (Cairn Energy, Repsol, Spectrum i el propi Seabird). L'entitat recorda que la llei d'avaluació ambiental obliga a considerar els anomenats “impactes sinèrgics”, això és, els que s'acumulen sobre una mateixa zona. No és, per tant, de rebut, que els potencials riscos ambientals s'estiguin avaluant per separat.

Per evidenciar més aquesta qüestió, cal destacar que gran part de l'àrea que Seabird vol prospectar coincideix també amb la previsió de la zona on vol operar la companyia Spectrum (vegeu il·lustració adjunta). De forma que una mateixa zona podria ser prospectada dues vegades, sense que això s'estigui tenint en compte en els estudis d'impacte ambiental. Tot i així, cal recordar que les ones sísmiques poden recórrer fàcilment els 500 quilòmetres de distància, de manera que la major part del mar proper a les illes, podria rebre impactes sonors cada vegada que algun dels projectes en tramitació es posi en marxa.

A l'escrit del GOB s'adverteix que la zona prevista per Seabird entra de ple en el corredor de cetacis del Mediterrani, que incorpora diverses espècies estrictament protegides. No és un impacte que sembli compatible.

També s'ha recordat que la Llei d'Impacte Ambiental obliga a consultar a altres estats europeus que es puguin veure afectats per un projecte determinat. En aquest cas, el Ministeri d'Assumptes Exteriors hauria de demanar el parer de França i d'Itàlia.

Les prospeccions sísmiques que s'estan tramitant pretenen obrir la via a possibles explotacions de jaciments submarins d'hidrocarburs a l'entorn de l'arxipèlag. Els riscos ambientals de l'extracció submarina de petroli estan per desgràcia suficientment documentats. A més de les nefastes conseqüències sobre els sistemes naturals, en aquest cas suposarien un risc gravíssim per a les zones de litoral, tant illenc com peninsular, on el turisme representa un pilar econòmic d'interès estatal. El GOB demana que tal consideració sigui incorporada a les matrius que han de valorar els efectes econòmics potencials de cada projecte.

El GOB també ha advertit que hi ha una certa confusió en l'expedient de Seabird. Aquesta empresa ja havia començat a tramitar l'expedient en 2011, però es fa arxivar perquè la companyia no va presentar la documentació ambiental a temps, malgrat haver rebut diversos requeriments. Ara, s'ha començat de nou amb un nombre d'expedient diferent, però a les informacions disponibles del Ministeri encara apareix el nombre antic com si es continuï tramitant. El tema no és menor en empreses que es sap que tenen gran capacitat de pressió sobre els governs. I més en aquest cas, on es tracta d'una companyia que ja ha estat senyalada oficialment com a autora de pràctiques no autoritzades.

Caldrà veure ara quina és la resposta del Ministeri a les qüestions plantejades. Ho sabrem en els propers mesos.

Comentaris

Prospeccions de petroli

Estem molt cansats de rebre notícies de decisions polítiques que no fan altra cosa que malmetre el nostre territori, ja sigui marítim com terrestre. Des que tenim els governants que tenim, no hem aturat de rebre noves estratègies per fer rics els més rics a costa d'un poble que estima la seva terra. Esperem que hi hagi un canvi polític i que el nou govern estigui format per persones amb més seny, més coherència i més amor per la terra. De fet, algun dia s'hauran d'adonar que l'únic progrés possible és l'ecologisme. Gràcies, Gob

Que no s'aturi sa festa

Què pretén es ministre Soria? Que no n'ha tingut prou amb es cas Castor? Algú sap on serà col·locat -a quina empresa- quan acabi sa seva gestió al capdavant des Ministeri?

prospeccions al Mediterrani

Crec que aquestos temes haurien de paralitzar.se fins d'esprés de les eleccions generals i caldria que es clarifiquesin les postures dels diferents partits respecte a aquestos temes aixins sabriem on estan posicionades les persones que les defensen.

Prospeccions...!!!

Estem en una època en que les grans corporacions tenen tant poder que ho aixafan tot... Per sort encara hi han Davids que s'encaren als Goliats. ENDAVANT MENORCA.

Endavant Menorca !

Ja heu cridat a Amnistia Internacional ? Llanxes preparades per a fer la guitza i tot plegat...Mediterrani t'estimem...

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.