Back to top

Aigua, residus i energia haurien de ser prioritats de l'impost turístic

www.agua.org.mx

L'aigua és un dels vectors ambientals que amb més urgència necessita inversions públiques que no semblen factibles a dia d'avui. També la gestió dels residus presenta molts problemes i la quasi total dependència de combustibles fòssils es tradueix en unes emissions contaminants que superen en molt el màxim admès als compromisos internacionals.

El milió llarg de turistes que passen per Menorca al cap de l'any, a més de generar la principal activitat econòmica de l'illa, implica també la necessitat d'adaptar els serveis a un increment molt significatiu de població.

Els aproximadament 80.000 habitants que es registren durant l'hivern menorquí, es comencen a incrementar el mes de maig i arriben als 200.000 en la punta d'agost. Tota aquesta gent ha de rebre abastiment d'aigua i d'energia, provoca uns residus que s'han de gestionar, i pressiona sobre un territori que cal conservar.

A més, les polítiques de desestacionalització turística fins al moment no han funcionat a l'illa, perquè la tendència que mostren les estadístiques és a una concentració cada vegada més gran de gent durant els principals mesos l'estiu.

En aquest context, pot resultar una iniciativa molt positiva la posada en marxa d'un impost sobre les estades turístiques que, a l'igual que fan molts altres indrets turístics, permeti recaptar uns fons afegits que ajudin a pal·liar o a avançar en els reptes pendents.

Un dels avanços més significatius que es podrien fer en el tema de l'aigua és la millora de l'actual xarxa d'abastiment d'aigua potable, per on hi ha pèrdues que el Pla Hidrològic arribava a situar en el 40 %. Poder executar programes de modernització, que aprofitant les obres, abordin també la separació de pluvials i residuals, i fomentin una xarxa d'aljubs públics soterrats, és una necessitat que no es podrà abordar amb els actuals pressupostos públics però que sembla ben justificat de lligar amb l'impost turístic.

Igualment, poder contemplar iniciatives per a obtenir gas dels residus orgànics, implantar a nivell local l'aprofitament de la biomassa, fomentar a gran escala l'energia solar tèrmica i altres, requereix de recursos que ara costen molt de trobar.

En qualsevol cas, s'ha d'evitar que els fons de l'impost serveixin per a substituir partides ja habituals en els pressuposts públics. Ben al contrari, hauria de servir precisament per abordar problemàtiques que es mostren com a cròniques i que tenen relació amb l'activitat turística actual i futura.

Per tant, també a nivell de producte turístic, es podria pensar en programes que ja estan molt identificats de millora del Camí de Cavalls (empedrat de trams, gestió de l'erosió) o de la recuperació i adequació de valors culturals lligats a la Menorca Talaiòtica.

Comentaris

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.