Back to top

Agroturismes en context

El debat entre alleugerir normatives o elaborar legislació exhaustiva no es nou. Es reprodueix sempre que es parla de regulacions. En els darrers temps, a Menorca s'han disparat els nous allotjaments turístics al camp i ja tenim prou exemples en marxa com per fer avaluació i parlar amb dades concretes.

La idea original dels agroturismes era aprofitar habitacions dels casats agraris -que sovint són més grans que el què ara es necessita- per estructurar una oferta turística diferent i complementar la renda dels pagesos. Es va començar amb timidesa, fins que la inversió turística en rústic va resultar atractiva per gent amb més capacitat econòmica.

La crisi posterior a 2008 va anar acompanyada d'una desregulació d'algunes activitats al camp. Per exemple, no es va voler posar límit en el nombre de turistes que es podien arribar a allotjar en aquestes nous establiments turístics. I han sortit projectes amb més de 100 places. A ponent hi ha tres iniciatives d'aquesta dimensió, un al costat de l'altra. Amb els lògics problemes d'aparcaments, dimensió dels camins (ja han demanat poder-ne ampliar algun), depuració d'aigües residuals, etc.

Tampoc es va voler establir una antiguitat mínima dels edificis que es podien reconvertir a usos turístics. I s'ha aprovat transformar en apartaments alguns bouers nous acabats de fer i que havien rebut subvencions del 85 % dels fons agraris.

No es va voler definir un màxim d'edificis que es podien usar per al turisme, i tenim exemples de projectes que han agafat totes les edificacions existents al lloc i ho han destinat tot a usos turístics. Casats, magatzems, bouers, païsses, estables... Després, demanen poder alçar noves construccions per poder mantenir les activitats agràries.

No regular certes coses apel·lant a la llibertat dels inversors ens està duent a casos que han fet totes les obres d'adequació turística, amb un increment enorme de capacitat d'allotjament, i després no han posat en marxa cap activitat agrària. Simplement han venut el lloc molt més car. Pura especulació urbanística. Això també s'ha començat a fer amb agroturismes que funcionen poc temps i després es venen per a usos no turístics, sinó residencials.

I també hem sabut que la inspecció de final d'obra es va substituir per una declaració responsable, i els dipòsits per estalviar aigua han estat piscines.

L'Administració és lenta i de vegades desesperant, no només a Menorca. Però definir coses com límit de places, antiguitat dels edificis o condicions de durada mínima dels canvis que s'autoritzen, no implica anar més lents, implica clarificar les normes. Res enreda més que una normativa poc clara que resulti interpretable per cada persona que s'ho llegeix.

La gent que pregona poca regulació, o té una idea romàntica del mercat o formen part del negoci. Sempre hi ha segments que s'orienten cap el màxim benefici, sense gaire més criteris. Poden sortir iniciatives molt interessants i d'altres molt poc recomanables. I la legislació serveix per això, per definir quines coses interessen a la comunitat i quines no.

És habitual que, quan es posa aquest debat sobre la taula, s'intenti reduir la qüestió a agroturismes si o no. Però així s'infantilitza la discussió i no es pot entrar en detall, quan els detalls són la part important del tema.

Menorca és un territori que permanentment està analitzant els camins a seguir, el model a implementar o a reconvertir. No és aquest un diàleg superficial, per molt que visquem una època de titulars i textos curts. Aquesta illa no ha conservat de casualitat l'atractiu que té per a tants d'inversors, que haurien de ser els primers en entendre d'on venim i on volem anar.

D'altra manera, apareix la paradoxa de promotors que es declaren fascinats per Menorca però protesten perquè hi ha normes de protecció. Probablement, si les coses que volen fer s'haguessin permès abans, l'illa no els semblaria tan encisadora. Un promotor enamorat de Menorca que protesta per la seva protecció és un oxímoron.

No sembla gaire encertat tampoc pretendre centrar el focus en la nacionalitat dels inversors. Mirant la llista de promotors de turisme al camp hi trobam nacionals i estrangers, locals de tota la vida, empreses turístiques o empreses immobiliàries.

Hi ha projectes ben suggerents que poden aportar diferents beneficis a l'illa. D'altres, ja s'ha dit, busquen el diner fàcil que s'acumula en poques butxaques. La regulació ha de facilitar els efectes positius i desincentivar els perniciosos. Sense complexes. Amb l'orgull de qui s'estima el territori de manera conseqüent.

 

(Article publicat per Miquel Camps, com a coordinador de política territorial del GOB, al diari Menorca de 06/04/2021)

Comentaris

Agrotourism

Too many of the developers are just after a quick short term profit and no thought for the long term harm they are likely to cause. I also blame the council officials and politicians that are granting building / change of use permissions who should be protecting the island. They must also police and ensure that all permissions are physically monitored and checked during construction plus enforce any unapproved developments to be rectified. Who has accepted that a swimming pool is a farm reservoir? Gross incompetence on behalf of the planning officials. For someone to apply for planning permission for new building to converted is unbelievable! They must be made to pay back the grant. The officials need to get off their backsides are physically check and not rely on signed statements. The system has become lazy or people are in league with the developers. Regards John

Toc d'atenció

Estaria bé que el Sr. John Ward - per respecte- utilitzi el Google translator per dir la seva opinió...o és que ho ha de fer el lector? Qui sap, potser encara no s'ha assabentat que Menorca JA no pertany al Regne Unit. És un petit detall, però amb una actitut al darrera.

Complicitat d'origen

Semblava que els agroturismes haurien de ser la solució al camp de Menorca. Però la realitat és que gràcies als buits legals, no són més que eines per ampliar volum constructiu, o per estalviar-se l’IVA de la compra de les finques. Torralba, Algaiarens, Sant Felip, Santa Ponsa d’Alaior, Santa Ponsa de Ferreries, Torra nova, Torra Vella, Son Fonoll, etc, etc. Veureu que hi ha en comú entre tots: els mateixos arquitectes, el mateix país d’origen, el mateix agrònom, i el mateix model agrícola (si es pot dir així): la “permacultura” i/o l’agricultura “regenerativa”. Un model poc més que esotèric, allunyat de qualsevol evidencia científica, que fins i tot menysprea l’agricultura ecològica tractant-la de “convencional”. El perquè d’aquest model és per la seva impossible verificació en quant a rentabilitat. I això dóna peu a no tenir que demostrar la viabilitat del projecte agrari, quan hauria de ser la primera premissa per autoritzar un agroturisme. Cal recordar que el mateix GOB ha recolzat aquest model, i que al igual que les administracions, s’ha enlluernat amb l’aparença d’ecologisme romàntic d’un model econòmicament inviable. I menys a Menorca. El negoci és rodó: Compren una finca per 2,000.000€, s’estalvien 400.000€ amb l’IVA, treuen llicència agrària, transformen totes les dependències en residencials, i llavors demanen llicència per construcció de noves instal·lacions per l’activitat agrícola. Aquest procediment és el que els recomanen les mateixes immobiliàries, arquitectes, i agrònoms involucrats en aquesta “trama francesa”.

Informació

Hola Masca. Gràcies pel teu comentari. Al GOB ens preocupa l'onada d'inversors en rústic si les normes no són clares ni lògiques. D'això va aquest article. Però no som partidaris de posar tothom al mateix sac ni d'usar les partides de naixement per destriar la bondat o no de les iniciatives. Coneixem amb detall molts dels projectes d'agroturisme o turisme rural que s'han tramitat o es tramiten a Menorca. És cert que en alguns es donen coincidències però només en alguns. Agafant la reduïda llista que tu cites, ni tots tenen els mateixos arquitectes, ni tenen el mateix país d'origen, ni tenen el mateix agrònom ni tenen el mateix model agrícola. Generalitzar és una manera d'opinar però som més partidaris d'entrar al detall de la regulació (que és la que marca els límits) i d'aprendre a disseccionar què s'està fent, qui aporta experiències interessants i qui cerca només especulació urbanística. I amb això des del GOB es fa feina estudiant els casos, presentant al·legacions, proposant regulacions i donant a conèixer els fets a l'opinió púbica.

Regular B

Corsica els hi posat moltes trabes i ara Menorca és el seu paradis . Els Corsos ho han fet Bè.

Agroturismes a mansalva

Si,sempre n,hi ha que tenen massa doblers i els han d,invertir peti qui peti De qui depen el geganti buit legal tan evident,que patim? Ajuntaments Consell,Govern ...

Complements

Un complement requereix un vestit primer i aquí cadascú vesteix com millor li queda . La crisi del camp no ha estat mai complementada amb l agroturisme. Des del principi es va regular a lo grande. ..bany per habitació,cuina alicatada etc...coses impossibles pels llocs tradicionals. Li van dir un nom equivocat i es devantal ha resultat un modelet de Dolce Gabbana. Quina sorpresa tú... sorprende y no sorprende. Aquí es diu que les coses es fan d una manera però es regula d una altra i al final es fa lo que convé als de sempre Mai s ha facilitat que fos un complement al pagès.Mai . Un complement es algo petit,senzill ,...s aconsegueix assessorant, ajudant, facilitant , simplificant procediment per la viabilitat dels llocs . Quan més ho compliques més difícil ho poses als petits i els grans es fan cada vegada més grans. Es el que ha passat. No es qüestió de detalls ni de lletra petita per possar traves per tot ,es el concepte de control a través de normes i procediments lo que es un error ...i passa per damunt de la responsabilitat social i política i trepitja el territori i el medi natural. Perquè és un fals control. No es vigilarà mai prou un model no compartit . La filosofia falla i condueix pretenciosament el modelet sense comptar amb la traïció del capitalisme a les vaques que li donen la llet. Tan bons que som tots que fot fàstic ... Es la meva naturalesa,li va dir l escorpí a la granota ...pues eso . "Guiños" mortals ..(pa que veas ...7 piscines 7 ...gol en pròpia porta? O comissions ? O aquí algo huele.. ) Tindrem una sessió de treball del GOB per tapar les 6 que sobren o ja ho deixem així?..No faltarien mans si ens convoquessin. Però no ..massa radical tot plegat no.. Així que podem dir que podríem tenir complements locals i al final ens faran a tots un traje a la francesa... Vacunadets no ve de vaca? Alè a cuidar-se Salut i sort

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.