Back to top

Acord per frenar la contaminació de Trebalúger

S'ha de treballar per recuperar la qualitat ambiental del torrent.

En poques setmanes es podria frenar la contaminació més preocupant del torrent de Trebalúger. L'Ajuntament de Ferreries i el GOB han acordat un calendari d'actuacions per garantir el control dels abocaments.

El GOB denunciava fa uns dies la contaminació de metalls pesants que s'ha constatat a les aigües de la platja de Trebalúger, a partir d'un estudi científic conegut recentment, realitzat en 2009 per la UIB i l'IMEDEA. Això ha provocat una polèmica en relació al funcionament de la depuradora de Ferreries i a la necessitat d'un major control en el procés de depuració.

Per tractar aquesta problemàtica, el passat dijous es va celebrar una reunió amb l'Alcalde, Sr. Manuel Monerris, i el 1er. Tinent de Batle, Sr. Vicent Coll. De la trobada ha sortit un calendari d'actuacions i el compromís de fer un seguiment actiu i conjunt de l'evolució.

Una de les claus principals és la vigilància dels abocaments industrials que es fan al clavegueram. Determinats elements no són digeribles per la depuradora i acaben al torrent que, quilòmetres més avall, arriba a la platja. A partir de l'Ordenança municipal que regula l'ús de la xarxa de clavegueram, l'Ajuntament s'ha fixat un mes per revisar o fer instal·lar, si no hi són, les arquetes sifonals sobre la voravia pública, que venen obligades per l'Ordenança esmentada.

D'aquesta manera, l'Ajuntament podrà accedir a fer analítiques del que s'aboca al clavegueram en qualsevol moment. Cal recordar que les indústries venen obligades a depurar les seves pròpies aigües abans d'enviar-les al clavegueram, però sense disposar d'arquetes a la via pública es fa difícil el control d'aquests vessaments.

Així mateix, s'ha acordat que es farà un seguiment conjunt de les analítiques d'entrada i sortida de la depuradora, a fi d'assegurar que es compleixen els paràmetres establerts per la normativa vigent. S'espera que la nova depuradora, de pròxima construcció, millorarà la qualitat en tenir més dimensió, però igualment resultarà imprescindible evitar que hi arribin els productes industrials.

Pel que fa al tema de separació de les aigües pluvials de les residuals, a fi de prevenir la saturació que es solia produir en cas de pluges (que es resolia amb un by-pass que envia totes les aigües sense depurar cap el torrent), des de l'Ajuntament asseguren que ja s'han separat devers el 80 % de la xarxa de recollida i que les instal·lacions de la nova depuradora tindran capacitat suficient per abastir l'arribada sense desviar-la al torrent abans de depurar.

Comentaris

Es una situació d'escandol...

M'agradaria veure les concentracions de metalls pesants als fangs de la "vella" depuradora, que es pensa fer amb tot això? En tot cas els propis gestors de les depuradores (sobretot la nova) haurien de ser els primers interessats en tindre un sistema de alarmes a les "noves" arquetes i un pla d'actuació en cas de incompliment (mentre es sanciona, etc... els residus es mouen per el clavegueram...nous by-pass, dipòsits, vàlvules automatitzades,...) Posats a moure fitxa, l'Administració hauria de ser mes proactiva doncs ja sabem que l’inèrcia burocràtica i els impactes ambientals "inesperats" (però predictibles) no son bona parella.

perspectiva de colaboració

Segons sembla aquesta vegada hi haurà sentit comú i colaboració entre el GOB,polítics i empresa privada,pens que es l'unica formula i a la vegada es una llum d'esperança-

possible inici d'un bon camí

Molt sovint, a les nostres contrades, el mes difícil i complicat de tot es entendre, voler entendre i reconeixer el problema. I això semble que en aquest cas va per bon camí, i qui sap si podrà ser un bon precedent per altres temes i actituds. En qualsevol cas felicitats per la feina feta.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.