Back to top

A un any de Fukushima

Central elèctrica de Maó

La intensitat del desastre de Fukushima evidencia la inviabilitat de l'energia nuclear com a solució de futur. Costa més adonar-nos del desastre del model energètic que tenim, que de manera lenta i sense retorn va agreujant problemes econòmics, mediambientals i socials. Basar-se en el petroli i altres combustibles fòssils ens crea una dependència econòmica total d'uns recursos que s'han d'importar, que cada vegada seran més cars i més escassos. Aquests combustibles estan també alterant el clima del planeta i ocasionant canvis que tindran conseqüències econòmiques preocupants, com l'augment de les sequeres o l'alteració de les platges per la pujada del nivell de la mar.

Menorca rep cada dia enormes quantitats d'energia de manera gratuïta. Que a l'illa del sol, la mar i el vent, a tot estirar només es produeixi un 3% de l'electricitat amb fonts renovables i netes és preocupant. La tecnologia actual permet emprar aquestes energies de manera eficient i prou econòmica, i més si als costos s'hi inclouen les conseqüències sobre els aspectes econòmics, socials i ambientals comentats. Un nou model energètic s'ha de basar primer de tot en l'estalvi i l'eficiència, el que no vol dir baixar el nivell de comoditats, sinó fer el mateix amb menys energia i millor. I després hem d'anar canviant els sistemes de producció. No hi ha una alternativa única, sinó que la solució vindrà de la combinació de diferents tecnologies: fotovoltàica, solar tèrmica, eòlica, biomassa, onades, i d'altres que estan madurant.

Un nou model energètic és possible i és absolutament necessari. El que no és viable ni possible és mantenir el que tenim. El problema és que l'actual normativa legal energètica no té com a prioritat la sostenibilitat de l'economia, ni la mitigació del canvi climàtic, sinó abans que res el negoci immediat de les poques i grans companyies elèctriques. Actualment els canvis legislatius han aturat les inversions en energies renovables, mentre la degradació global segueix avançant. Hem d'exigir als nostres responsables polítics a tots nivells que es prenguin el problema energètic com a prioritari, i que s'esforcin en donar solucions, posant per davant els interessos de la societat. El camí és llarg, i no hi ha un moment per perdre.

Comentaris

energia libre

el motor magnetico existe y no consume energia, vedlo aqui: http://www.youtube.com/watch?v=lBB8puMtwJM&feature=player_embedded

energia libre

La idea important és que ja hi ha prou tecnologia per anar substituint els sistemes contaminants per altres de molt menor impacte. Els que parlem a l'escrit estan prou contrastats, i es poden anar implantant ja. No podem esperar a començar a canviar el model a que altres tecnologies que s'estan desenvolupant estiguin prou madures.  Pensam en l'eòlica a alta mar, l'hidrogen, etc. El cas del motor magnètic de moment no està al mercat, i només s'han fet algunes maquetes demostratives. Surten molts de problemes quan es vol aplicar a la pràctica. S'ha de seguir informats per si s'arriben a solucionar, però no podem estar aturats mentre açò passa. I no oblidem l'altra idea molt important: hem d'aprendre a estalviar, a ser eficients, i a emprar racionalment l'energia, surti d'on surti.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.