Back to top

21 corrals de figueres es recuperen a Custòdia Agrària

No fa falta prestar massa atenció per adonar-se’n que d’uns anys ençà una de les icones del paisatge agrari menorquí ha anat perdent força i vitalitat. Ens referim a la figuera, aquest arbre de terra seca que sense quasi bé cap cura donava gotetes d’or a mitjan agost.

Des del programa de Custòdia Agrària s’han posat en marxa una sèrie d’iniciatives per tal d’incentivar la recuperació d’aquest cultiu. L’objectiu és contribuir al manteniment del singular paisatge que aquest arbre genera i alhora diversificar la producció de les finques interessades.

Durant l’últim any, a través a les jornades de voluntariat agrari, s’han recuperat 21 corrals de figueres. La col·laboració amb les finques ha permès eixermar ullastres i esbarzers que tapaven els corrals, mantenir les estructures de paret seca, podar les figueres que encara tenien alguns retrets vius, eliminar les que eren totalment mortes i sembrar-ne de noves.

Les figueres, entra altres arbres llenyosos de secà, es sembraven al mig del camp i es rodejaven de corrals de pedra seca per protegir-les del bestiar. Tot i així, era característic veure els animals voltant pels corrals cercant qualque figa per enterra desaprofitada.

Paral·lelament a la recuperació de corrals, s’ha fet una compra de 120 figueres per repartir entre les finques. La compra ha sigut molt diversa: des de les paratjals, amb la característica figa roja trencada, fins la dolçor de les de coll de dama blanca, passant per la negreta, productora de la primera tongada de l’estiu de «figa flor», i acabant per la varietat bordissot.

En els darrers anys s'ha observat un declivi de les figueres a Menorca. Segurament l’efecte del canvi climàtic i l’estrès hídric, combinat amb la falta de manteniment, són factors que juguen a la contra i baixen les defenses del cultiu quan s’apropa alguna malaltia.

Tornar a collir figues a finals d’agost per acompanyar un oliaigua o recuperar l’oloreta de quan s’elabora el melós figat. Cercar la fresca de les fulles verdes de les figueres a l’estiu o el simple gust de collir un paneret de figues a primera hora i menjar-les encara sentint la frescor de la nit. Són plaers que es podran mantenir si aconseguim continuar recuperant aquests arbres emblemàtics a Menorca.

El conveni entre el GOB i les finques amb acord de Custòdia Agrària dona opció a les explotacions a diversificar el seu producte i mantenir elements paisatgístics destacats com els corrals de figueres. Aquesta és només una de les moltes opcions de benefici mutu que cada any s’intercanvia entre ambdues parts. Moltes gràcies a les persones que han participat a les activitats de voluntariat.

L'activitat compta amb el suport econòmic del Consell Insular de Menorca, Menorca Preservation i la Fundació MAVA.

Comentaris

figueres

Gracies!!!! Excel.lent feina com sempre. I als que ens agraden les figues i com va dir la poeta J. de Ibarbourou. La higuera: ....y cuando el viento abanique su copa,embriagada de gozo le cuente ¡Hoy a mi me dijeron hermosa!

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.