Back to top

20N, excursió sobre massificació turística a Son Bou

La pròxima cita de la campanya La Menorca In-SOS-tenible és a Son Bou, el diumenge 20 de novembre.

La massificació turística és un fenomen que ha arribat els darrers anys i davant el qual encara no es veu cap reacció institucional. La darrera enquesta de l'Institut Balear d'Estudis Socials mostra que, per a la població menorquina, la congestió derivada de turistes i vehicles és el primer problema, per davant de coses més habituals, com la incertesa econòmica o la pujada del preu de l'energia.

Aquest estiu s'han superat tots els rècords, en nombre de turistes, en nombre de vehicles, i amb la corresponent pressió sobre el territori i els seus recursos. Any rere any, es constata que la promoció de nous productes turístics, presentats com a "sostenibles" i desestacionalitzadors, no serveixen per distribuir millor la càrrega humana l'illa, sinó per incrementar-la. S'incrementen els turismes a l'hivern però també s'incrementen a l'estiu. El resultat comença a ser molt incongruent en una Reserva de Biosfera.

La massificació turística està directament relacionada amb la capacitat d'allotjament. La manca de control real sobre el lloguer turístic ha fet que es dispari completament aquesta oferta de manera il·legal. Però també s'està renunciant a aprofitar la necessària modernització dels allotjaments turístics de costa dels anys setanta per reduir-ne les places mentre es millora la qualitat.

Els hotels de Son Bou són dels exemples més emblemàtics. 50 anys després de la seva construcció, la promotora presenta un projecte que planteja mantenir les mateixes places, duplicar la superfície destinada a piscines i incrementar en més de 5.000 m2 els actuals edificis.

Son Bou ha estat un lloc on històricament també es va treballar molt per evitar la destrossa del prat (la segona zona humida de Menorca) i el cordó de dunes (altament degradat als anys vuitanta per la circulació indiscriminada de vehicles per abastir xiringos de platja).

Toca tornar a participar per dignificar aquest indret i per fer sentir la veu de la gent que vol preservar Menorca del model massificat d'altres llocs.

Diumenge 20 de novembre, a les 10 h, a l'aparcament de Son Bou. Itinerari de baixa dificultat per zones de valor natural i d'urbanització, amb lectura d'un manifest. Passeu la veu.

Comentaris

El tema de Son Bou te delicte

El tema de Son Bou te delicte però San Tomàs li va a poca distància, s'ha construït un hotel nou no fa gaire i aquesta temporada s'ha permès l'ampliació d'un altre hotel. Per no parlar de l'arenal d'en Castell on també s'han ampliat places en un hotel

Grans hotels

Certament, hi ha altres exemples de grans hotels que s'han consolidat sense reduir places i que contribueixen a mantenir la massificació d'estiu en tost de reduir-la. Però a Son Bou coincideixen tres aspectes especialment remarcables. D'una banda, són unes construccions extraordinàriament impactants a nivell paisatgístic; per a molta gent, el principal error comès en aquest sentit al litoral menorquí, juntament amb l'hotel de Cala Galdana. En segon lloc, el projecte presentat és especialment insultant, perquè preveu créixer encara molt més en volum i no té millores de sostenibilitat (duplica les piscines). En tercer lloc, s'hi han detectat deficiències legals importants, cosa que no s'ha pogut trobar en els altres casos. Creim que és el lloc ideal per explicar el problema creixent de la massificació que pateix l'illa.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.