Centre de Recuperació de Fauna Silvestre

El Centre de Recuperació de Fauna Silvestre té la finalitat de contribuir al manteniment de la biodiversitat zoològica de Menorca mitjançant l'assistència a la fauna silvestre accidentada o en perill i, paral·lelament, la tasca educativa i de conscienciació.

He trobat un animal silvestre malalt o ferit… què faig?

Aquí t’oferim uns consells a tenir en compte quan trobem un animal i considerem que necessita la nostra ajuda. Cada espècie té uns hàbits i necessitats particulars i cal actuar de manera específica per no causar-li majors danys.

En cas de dubtes, telefonau al 619 834 597 o al 971 350 762.
Per a més informació podeu consultar la pàgina web del COFIB.

  • Abans d’agafar-lo: comprova primer que necessita la nostra ajuda. De vegades, un animal ha 4caigut del niu, però els pares el segueixen alimentant. Si no està ferit o en perill, és millor deixar-lo on està. Els animals silvestres solen tenir por, i intenten defensar-se quan els volem agafar. Per evitar arraps i mossegades, és millor agafar-los amb una tovallola o un jersei gruixat.

  • Transport: convé posar l’animal dins una capsa de cartó, tapada perquè hi hagi foscor a dins, amb foradets perquè hi pugui entrar l’aire i un pedaç o una tovallola al fons. No hi hem de posar menjar ni aigua. I recorda no deixar la caixa dins el cotxe tancat si fa calor.

  • Alimentació: no s’ha d’alimentar mai un animal ferit, ni donar-li aigua. En cas de deshidratació el podria matar.

  • Cures: no intentis curar-lo pel teu compte. És millor que ho faci un veterinari.

  • Maneig: cal reduir al màxim el contacte de l’animal amb les persones o animals domèstics. La seva por li produeix un nerviosisme que resulta perjudicial en la seva situació. Entrega el més aviat possible l’animal accidentat a qui li pugui donar una atenció professional.

He trobat una tortuga marina… què faig?

A causa del canvi climàtic, la nidificació d’exemplars de tortugues marines (Caretta caretta) està succeint cada vegada amb més freqüència durant els estius a les nostres costes i, és per aquest motiu, que és important saber com actuar en cas de trobar una tortuga marina, un rastre d’aquesta o les seves cries.

Per a més informació podeu mirar el vídeo o consultar la pàgina web del COFIB.

Telèfons d’emergències de fauna silvestre:

Previous slide
Next slide

Les instal·lacions disposen de…

  • Gàbies habilitades al vol, que faciliten la rehabilitació d’exemplars d’ocells que necessiten recuperar la plena capacitat de volar.
  • Una bassa artificial on es mantenen les tortugues al·lòctones, que no es poden alliberar al medi natural.
  • Terraris per les tortugues de terra que ens són entregades per tornar-les a la llibertat.
  • Una bassa per calàpets per ajudar-los en el procés de metamorfosis durant l’època de cria.
  • Espais d’educació ambiental.

Quins serveis oferim?

Assistència a la fauna

El Centre disposa d’un equip de voluntaris i professionals, que cobreixen les diverses etapes per les que passa un animal ferit o malalt:

L’animal ferit es pot entregar a les instal·lacions del GOB (Maó), al Centre de Recuperació a Ciutadella (prèvia consulta telefònica) o a les oficines de Policia local dels diferents municipis.

Els animals són diagnosticats i tractats per veterinaris professionals, que a més supervisen el seu procés de curació.

El Centre disposa de gàbies de vol i d’instal·lacions preparades per tal que l’animal ferit pugui recuperar-se un cop aplicades les cures.

Els animals que s’han recuperat completament són alliberats al seu medi natural. En cas que no poguessin sobreviure-hi, l’equip veterinari valora la possibilitat de que quedin al Centre.

També s’estudien les causes i s’elaboren estadístiques sobre els animals atesos, per tal de detectar millor les amenaces que afecten la fauna silvestre.

Educació ambiental

El Centre permet la visita organitzada de centres escolars. En un percentatge molt alt, la recuperació d’animals accidentats pot tenir com a prioritat la vessant educativa. A partir de la filosofia general “conèixer és estimar”, s’han definit els següents objectius específics:

  • Explicar com actuar davant un animal silvestre ferit
  • Difondre les tasques que es duen a terme al Centre
  • Donar a conèixer algunes de les espècies que arriben al Centre i quines són les problemàtiques que pateixen
  • Evidenciar les funcions principals que tenen els depredadors dins el medi natural
  • Explicar que són les espècies al·lòctones, què fer amb elles i quina problemàtica provoquen.
Previous slide
Next slide

Vegeu el servei d’Educació Ambiental per a més informació

Divulgació

A l’estiu el Centre de Recuperació de Fauna s’obre al públic. Publicarem més informació sobre preus i horaris de cara a primavera. Durant el curs escolar, s’organitzen visites concertades per grups.

S’organitzen periòdicament jornades de portes obertes (vegeu l’apartat d’Activitats ) on els assistents fan un recorregut per les instal·lacions i constaten sobre el terreny la problemàtica dels animals silvestres.

També s’organitzen xerrades formatives a col·lectius específics, des de voluntaris a cossos policials – també implicats en la recollida d’animals ferits- com a grups de persones interessades.

Recollida d’espècies exòtiques

Si tens un animal exòtic i no te’n pots fer càrrec, no l’abandonis, telefona’ns al 619 834 597.

Les espècies al·lòctones són les que han arribat de fora de l’illa degut a l’acció humana. Aquestes espècies en molts casos es converteixen en depredadores de la fauna pròpia de Menorca i per això cal tenir-les sota control.

Actualment està en marxa una campanya de recollida de tortugues exòtiques (Trachemys scripta elegans), consistent en l’elaboració de material informatiu, la promoció de voluntariat en aquest àmbit.

Voluntariat de cria de polls orfes

La primavera és l’època de nidificació dels ocells. 

És normal que els pollets tan com es van fent grans arribi un moment que surtin del niu, sense encara poder volar ni alimentar-se per ells mateixos. Quan això passa al medi natural, mai hem de recollir-lo ja que els pares el segueixen criant i alimentant. Diferent és el medi urbà, on moltes vegades corren perill de ser atropellats o capturats per animals domèstics. Aquí sí que hem de valorar si és millor recollir-los. Comptam amb la important col·laboració de persones voluntàries que acullen algun d’aquests animals i el crien a ca-seva, fins que està en condicions de ser alliberat.

Impacte

Memòria anual del Centre de Recuperació de Fauna Silvestre:

Patrocinadors

El Centre de Recuperació de Fauna Silvestre de Menorca funciona amb un conveni amb el Consorci per a la Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB), depenent de la Conselleria de Medi Ambient del GOIB.

També rep el suport del Consell Insular de Menorca, i els ajuntaments de Ciutadella, Maó, Es Mercadal, Ferreries, Sant Lluís i Es Castell. Col·labora la Fundació Lithica, que ens cedeix l’espai, i la clínica veterinària de Jaume Pons.

Visits: 68